Πώς η κλιματική αλλαγή θα επηρεάσει την παραγωγή τροφίμων και τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα

Ερευνητές του University of California San Diego School of Global Policy and Strategy ανέπτυξαν μια νέα μέθοδο για την πρόβλεψη των οικονομικών επιπτώσεων που θα έχει η κλιματική αλλαγή στη γεωργία, η οποία μπορεί να βοηθήσει στη στήριξη της επισιτιστικής ασφάλειας και της οικονομικής σταθερότητας για χώρες όλο και πιο επιρρεπείς σε κλιματικές καταστροφές.

Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε την περασμένη εβδομάδα στο Proceedings of the National Academy of Sciences, χρησιμοποιεί δεδομένα για το κλίμα και τη γεωργία από τη Βραζιλία. Διαπιστώνει ότι η κλιματική αλλαγή έχει κλιμακωτές επιπτώσεις στη γεωργία, οδηγώντας σε αυξημένες αθετήσεις δανείων για μία από τις μεγαλύτερες τράπεζες του δημόσιου τομέα της χώρας. Τις επόμενες τρεις δεκαετίες, οι αθετήσεις δανείων λόγω του κλίματος θα μπορούσαν να αυξηθούν έως και 7%, σύμφωνα με τη μελέτη.

Οι προβλέψεις στην μελέτη αποκάλυψαν ότι παρόλο που οι θερμοκρασίες αυξάνονται παντού, υπάρχει σημαντική διακύμανση στο πώς φαίνεται από περιοχή σε περιοχή, γεγονός που υπογραμμίζει την ανάγκη να δημιουργηθούν διαφορετικοί τύποι φυσικής και οικονομικής ανθεκτικότητας.

Για παράδειγμα, περιοχές της βόρειας Βραζιλίας προβλέπεται να έχουν πιο δραματικές εποχιακές μεταβολές γύρω στο 2050, με εντονότερες βροχοπτώσεις το χειμώνα και ξηρότερα καλοκαίρια, επομένως οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θα πρέπει να σκεφτούν την ανάγκη αποθήκευσης νερού με την κατασκευή φραγμάτων και ταμιευτήρων καθώς και την αύξηση της χωρητικότητας αποθήκευσης των υπόγειων υδάτων . Αντίθετα, η κεντρική Βραζιλία μπορεί να έχει αρκετά σταθερό καιρό, αλλά θα έχει υψηλότερες συνολικές θερμοκρασίες, υποδεικνύοντας την ανάγκη για ανθεκτικές στη θερμότητα καλλιέργειες.

Οι συγγραφείς της μελέτης χρησιμοποίησαν μια στατιστική προσέγγιση που συνδυάζει παλαιότερα κλιματικά δεδομένα στη Βραζιλία με πληροφορίες σχετικά με την παραγωγικότητα των καλλιεργειών, τα γεωργικά έσοδα και την απόδοση των γεωργικών δανείων. Συνδύασαν αυτά τα δεδομένα με προσομοιώσεις κλίματος για να προβλέψουν τις μελλοντικές καιρικές συνθήκες και τις επιπτώσεις τους στη γεωργία και πώς αυτές οι αλλαγές θα επηρεάσουν τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

«Μια δυσκολία στη μελέτη των επιπτώσεων του κλίματος στη γεωργία είναι ότι συμβαίνουν συνεχώς όλα τα είδη προσαρμογών που δεν παρατηρούνται εύκολα, αλλά είναι πολύ σημαντικές για την κατανόηση της ευπάθειας και του τρόπου με τον οποίο αλλάζει ο κίνδυνος», δήλωσε η συγγραφέας Jennifer Burney, καθηγήτρια περιβαλλοντικής επιστήμης στο UC San Diego’s School of Global Policy and Strategy και στο Scripps Institution of Oceanography. «Καταφέραμε να διακρίνουμε τα σήματα από διαφορετικούς τύπους κλιματικών επιπτώσεων και ποια από αυτά οδήγησαν σε αυτόν τον μεγαλύτερο οικονομικό κίνδυνο».

Συστηματική σκέψη για την οικοδόμηση ανθεκτικότητας ενάντια στην κλιματική αλλαγή σε όλο τον κόσμο

Ένας βασικός στόχος της έρευνας είναι να υποστηρίξει την ανθεκτική επισιτιστική ασφάλεια κάτω από ένα μεταβαλλόμενο κλίμα, το οποίο απαιτεί κατανόηση του πότε οι μικρές κλιματικές αλλαγές μπορεί να έχουν μεγάλες επιπτώσεις, να διαχυθούν σε περιοχές ή σε άλλους τομείς μέσω ιδρυμάτων όπως το εμπόριο και οι τράπεζες.

Η κατανόηση του συστημικού κινδύνου που ενέχει η κλιματική αλλαγή είναι ιδιαίτερα χρήσιμη για τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής και τις υπηρεσίες αρωγής από καταστροφές, καθώς η κλιματική αλλαγή γίνεται όλο και περισσότερο απειλή για την εθνική ασφάλεια.

Για το σκοπό αυτό, η στατιστική προσέγγιση που αναπτύχθηκε στη μελέτη θα μπορούσε να εφαρμοστεί σε όλο τον κόσμο.

«Η τεχνική που αναπτύξαμε θα βοηθήσει τους πληθυσμούς να προσδιορίσουν πού είναι πιο ευάλωτοι, πώς η κλιματική αλλαγή θα τους βλάψει περισσότερο οικονομικά και σε ποιους θεσμούς πρέπει να επικεντρωθούν για την οικοδόμηση ανθεκτικότητας», δήλωσε ο συν-συγγραφέας της μελέτης Craig McIntosh, καθηγητής οικονομικών στο School of Global Policy and Strategy.

Για παράδειγμα, ορισμένες κυβερνήσεις στην περιοχή του Δυτικού Ειρηνικού αγοράζουν επιπλέον τρόφιμα στην παγκόσμια αγορά στα αναδυόμενα χρόνια του El Niño, όταν η παραγωγικότητα των καλλιεργειών τους υποφέρει.

Η στατιστική προσέγγιση που χρησιμοποιήθηκε στη μελέτη θα μπορούσε να βοηθήσει τις κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο να κατανοήσουν τις δικές τους κλιματικές συνθήκες και εάν οι τοπικοί, περιφερειακοί ή διεθνείς οργανισμοί θα είναι οι καλύτεροι για να τις αντιμετωπίσουν.

Η έρευνα θα μπορούσε να είναι ιδιαίτερα χρήσιμη για την ανάπτυξη του ταμείου ζημιών και ζημιών που ιδρύθηκε από τα Ηνωμένα Έθνη το 2022.

Το ταμείο έχει σχεδιαστεί για να βοηθήσει στην αποζημίωση των αναπτυσσόμενων χωρών που έχουν συμβάλει λιγότερο στην κλιματική κρίση, αλλά έχουν αντιμετωπίσει το μεγαλύτερο βάρος από τις καταστροφικές πλημμύρες, την ξηρασία και την άνοδο της στάθμης της θάλασσας.

«Η τεχνική μας θα μπορούσε να βοηθήσει τις χώρες να σκεφτούν πού θα είναι υψηλότερες οι αποδόσεις ανθεκτικότητας για τα χρήματα που δαπανώνται», δήλωσε ο Krislert Samphantharak, καθηγητής οικονομικών στο School of Global Policy and Strategy.

Αυτή η τεχνική βοηθά επίσης στον εντοπισμό του πού μπορεί να χρειαστεί διεθνής αντασφάλιση.

Η μελέτη «Empirical Modeling of Agricultural Climate Risk» συντάχθηκε επίσης από τον Bruno Lopez-Videla, ο οποίος απέκτησε Ph.D. στα οικονομικά από το UC San Diego το 2021 και τον Alexandre Gori Maia του Universidade Estadual de Campinas στη Βραζιλία.

Επιστημονικό Άρθρο:

Jennifer Burney, Craig McIntosh, Bruno Lopez-Videla, Krislert Samphantharak, Alexandre Gori Maia. Empirical modeling of agricultural climate riskProceedings of the National Academy of Sciences, 2024.

Leave a comment

Blog at WordPress.com.

Up ↑